Van idee tot product

Het idee (Medio 2012):

Gekleurd water

Nadat de eerste stapjes op het gebied van strobist fotografie gemaakt zijn, is al snel het idee ontstaan om de flitser op andere manieren te triggeren dan via de hotshoe van de camera. Met andere manieren bedoel ik door het triggeren op geluid of door het onderbreken van bv laserstraal of een lichtflits. De flitser moet niet gelijk, maar na een bepaalde wachttijd afgaan.
Neem bijvoorbeeld de druppelende kraan. Elke keer als de druppel de laserstraal onderbreekt wordt de wachttijd gestart, na de ingestelde wachttijd wordt de flitser afgevuurd. Op deze manier kan je exact het moment uitkienen waarop de druppel het wateroppervlakte raakt.

 

Na een vruchteloze zoektocht op het internet, zelf de soldeerbout ter hand genomen. Na enkele dagen de eerste analoge versie van een trigger-delay ontworpen en gebouwd. Deze werkte goed maar de instelling van de wachttijd laat veel te wensen over. Tijdens het gebruik van deze versie ontstonden er ook nieuwe ideeën welke in deze analoge versie niet te realiseren zijn. Terug naar de ontwerp tafel en gegrepen naar een micro-controller welke de exacte timing en ook toekomstige functies voor zijn rekening kan nemen. Gebruik van een micro-controller legt ook de weg open naar verdere ontwikkelingen. .

 

3 Mei 2013

3Demo bij Peter van Veen (Moor Fotografie) .
Peter wilde graag een parapluutje fotograferen, dat ontstaat als 2e druppel op de waterkolom van de eerste druppel valt. Na een avond foto’s maken niet tot de gewenste plaat gekomen. Met Peter afgesproken om een complete set te produceren speciaal voor druppel fotografie. Na een gezellige avond weer naar huis met het nodige huiswerk.

 

5 Mei 2013

Na de sessie bij Peter zelf aan de slag met mijn prototype. In deze versie van de FreezeBox zaten nog veel bugs waar omheen gewerkt moest worden maar uiteindelijk is het toch gelukt. Na het bepalen van de juiste  druppelgroote en het berekenen van de juiste wachttijden een hele serie parapluutjes geschoten. Met deze serie Peter stinkend jaloers gemaakt.

 

Mei 2013

Deze maand stond in het teken van de software. Software herschrijven, nieuwe ideeen doorvoeren. enz enz

Juni op vakantie, project ligt even stil. 24 Juni 2013 terug van vakantie en vol goede moed weer aan de slag.

Zoeken naar geschikte materialen voor de druppellaar. Diverse kleppen, flesjes, pijpjes, rietjes, pennen gebruikt om uiteindelijk tot een functionele druppelaar te komen. Deze zal de naam Dripper gaan dragen. (Ik heb ooit Vlamingen op bezoek gehad die een bouvier hadden welke nogal kwijlde, waarop de Vlamingen verklaarde dat ie nogal dripte…)

Oktober 2013 Nieuwe FreezeBox versie gereleased.

FreezeBox V2FreezeBox versie 2 is gereed, de problemen ondervonden bij het bouwen van de eerste versie en de uitbreidingen die nodig zijn voor een druppelfotografie allemaal in een iets groter kastje gebouwd. Zowel mechanisch als elektronisch zit het veel beter in elkaar. Ook in de software zijn verbeteringen doorgevoerd, o.a. het lezen van de draaiknop en de menu teksten. Het is een volwaardig product geworden.

Januari 2016

Er blijkt een behoefte te zijn naar een FreezeBox waarop meerdere drippers aangesloten kunnen worden. Ik speelde ook al met dit idee. Ik moest wel helemaal opnieuw beginnen. Nadat de nieuwe processor gekozen, startte het traject van programmeren in assembler.

Juni 2016

Onder tijdsdruk, klanten willen dit, de eerste setjes uitgeleverd, maar helaas zaten er nog bugs in de software. De software is inmiddels zover dat de FreezeBox doet wat hij moet doen.

Augustus 2016

Het programmeren van de code in assembler is te complex, de code is te uitgebreid en is lastig om te onderhouden. De hele wereld programmeerd in C, dat moest ik ook maar gaan leren.

Oktober 2016

In de vakantie de nodige boeken gelezen over de programmeertaal C. Dus nu weer aan de slag.

November 2016

Programmeren in C is zoveel “makkelijker”. Medio November, een echt een werkende software versie.

December 2016

Software versie 2.08 released.

  • Het testen van de software is afgerond, vanaf versie 2.08 is de FreezeBoxII echt goed!

Maart 2017

Software versie 2.10 released.

  • het lezen van de draaiknop is iets verbeterd.

November 2017

Softwareversie 2.12 released.

  • (het lezen van de draaiknop is nu echt goed verbeterd). Er zijn verschillende type draaiknoppen geleverd met verschillende eigenschappen. deze software kan goed met beide type draaiknoppen overweg.
  • Programma 4 aangepast, als je programma 4 start gaan alle kleppen open tot je de FreezeBox uit zet.